background

[SOFIA 🇧🇬] Plans for the creation of a Healthy Corridor in district of Nadezhda discussed in radio interview


October 22, 2020

On 27 August 2020, Prof. Milena Tacheva-Petrova from the University of Architecture, Civil Engineering and Geodesy, the local scientific partner for the URBiNAT project in Sofia, gave the following interview to Radio Sofia BNR. During the interview she discusses the overarching aims, concepts and methodological principles of the URBiNAT project as well as plans for the co-creation, with local residents, of a Healthy Corridor, in the district of Nadehzda, Sofia.

Listen to a recording of the programme HERE.

Image

Original article on the site of Radio Sofia BNR

Екипът на проект “УРБиНАТ” отправя покана за участие в Работилница на открито и последващи дискусии, посветени на избора на решения по проект за изграждането на зелен коридор в столичния район “Надежда”.

Събитието се провежда до 20:00 ч. в ж.к. „Свобода“, в междублоковите пространства на бл. 20 и бл. 20В (в близост до спирка “бл. 20” на автобус №86) и на бл. 20 и бл. 20А (в началото на новата детска площадка).

“УРБиНАТ” е проект, насочен към обновяване и интеграция на градски райони чрез прилагане на природосъобразни решения в четири области: енергия, вода, зеленина/ природа и храна/природа. Основната му цел е подобряване на градската среда чрез проектиране и реализиране на „Зелен здравословен коридор“ – базирана на природата иновативна структура.

По време на събитието ще бъдат обсъждани предложения за бъдещи трансформации на публичните пространства в квартала като част от Коридора на здравето.

Гражданите ще имат възможност да задават въпросите си и да предлагат възможни и базирани на природата решения.

Поканата е към всички, които живеят, учат или работят в квартала, които имат бизнес там, обичат природата и искат повече природни решения в града около нас, както и за тези, които виждат себе си като възможни организатори и участници в по-нататъшната работа по проекта.

Проектът цели свързване на Северния парк с “Надежда” по безопасен начин и с възможности за споделено преминаване и спортуване. Вече са проведени няколко работилници. До финала на изграждане на Коридора остават още 2 години и половина.

Участват и представители на Университета по архитектура, строителство и геодезия, Столичната община и служители от администрацията на район „Надежда“.

Проектът се финансира по Програма „Хоризонт 2020“ на ЕС.

Чуйте още подробности в разговора на Божидар Янев с доц. Милена Ташева, координатор по проекта от УАСГ.